Bebeklerde Ay Ay Konuşmaya Başlama Gelişim Süreçleri ve Bebek Konuşma Evreleri Nelerdir?
Bebeğiniz doğdu ve gelişiyor doğumundan bu zamana kadar çıkarabildiği sesler çok çeşitlendi değil mi? Bebeğinizin çıkardığı bu sesler, ihtiyaçlarını anlatma çabasıdır. Ayrıca bu çabalar konuşmaya başlama evresinde olan bebeğiniz için önemli adımlar olduğu gerçeği de göz ardı edilemez. Eğer bebeğiniz konuşma evrelerinden doğru zaman aralığındaki süreçte değilse Gaziantep dil terapisti ne başvurmanız ve bilgi almanız önemlidir. Bu süreçleri takip ederek bebeğinizde anormal bir durum olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Aşağıdaki gelişim evrelerinden herhangi birinde değilse ve hiç ses çıkarmıyorsa Gaziantep dil terapisti ne başvurarak uygun dil terapileri ile erken müdahale edebilirsiniz
Sürekli duyulan bu anlamsız sesler yavaş yavaş kelimelere dönüşecek ve sonra yerini cümlelere bırakacaklar. Bu aşamadan önce beynimizde , “Bebeğim ne zaman konuşacak?” sorusu da canlanabilir. Bu konuda sabırlı olmak ilk anahtar kuralımızdır. Konuşma süreci uzun bir süreçtir. Her insan gibi bebeklerde birbirinden farklıdır ve her bebeğin konuşmaya başlaması zaman alabilir. Bebek konuşma evreleri nelerdir? Sorusu ile ilgili okuyacağınız bu yazıyı dikkatle incelemenizde büyük fayda var. Eğer bebeğiniz konuşma evrelerinden doğru zaman aralığındaki süreçte değilse Gaziantep dil terapisti ne başvurmanız ve bilgi almanız önemlidir.
Doğumdan 6. Aya Kadar Dil Konuşma Gelişim Süreci
Bebekler dinlemek için doğmuşlardır. Doğumdan itibaren etrafındaki seslere dikkatle dinlerler ve onları anlamlandırmaya çalışmaları çok erken zamandan itibaren başlar. Bazı sesleri 2. ayda dudak hareketleriyle ilişkilendirmeye çalışır. 4-6 ay arası, “g” ve “k” gibi arka plandaki sesleri onun ağzından duyabilirsiniz. Bu sesleri duymadığınız takdirde Gaziantep dil terapisti nden yardım alabilirsiniz.
Bebeğinizin anlayabileceği durumlar: Bebeğinize ismiyle seslendiğiniz zaman kendini çağırdığınızı düşünmez ve kendi ismini benimsemez. 6. aydan sonra gerçekte kendi isminin olduğunu anlaması olasıdır. Sizin söylediğiniz sözcüklerin manalarını bilmese bile ifadelerinizi izleyerek ne anlatmak istediğiniz ile ilgili fikir sahibidir ve bu anlamadığı kelimeleri taklit etmeye başlama sürecine girdiğini gösterir.
7-12. Aylar Dil Konuşma Gelişim Süreci
0-6 ayda çıkardığı sesler artık anlam veremediğiniz gevelemelere dönüşebilir. Bilerek çıkardığı bu sesleri (Örneğin; Agu, gaga, mamama) sürekli tekrar edecektir. Yaklaşık 9. Ay civarlarında jestlerinin farkına varacak, bazı nesneleri işaret ederek sesler çıkaracaktır. 10. Ayın sonunda, daha fazla kontrole ele geçirecek ve sesleri birleştirmeye sürecine girecek. Bu aralıkta çocuğunuzun ilk kelimesini duymanız olasıdır. İlk kelimeler genellikle 12. ayda duyulmaya başlar. Bunlar, onların anlamlarını bildikleri sözcüklerdir. Anne, baba, mama, git, gel gibi. 7-12. Aylar Dil Konuşma Gelişim Sürecine göre çocuğunuz ismi söylendiğinde herhangi bir tepki vermiyor ve ses çıkartmıyorsa Gaziantep dil terapistinden bilgi almanız ve erken müdahale ile dil terapilerine başlamanız gerekebilir.
Bebeğinizin anlayabileceği durumlar: Bebeğiniz yavaş yavaş "biberon" veya "yatak" gibi günlük kullanılan varlıkları anlamaya başlıyor. Bunun dışında sizin tonlamalarınızı da biliyor. “Hayır!” ya da “Yapma!” gibi kelimelerde kullandığınız sert ses tonu ile yaptığı şeyin yanlış olduğunun farkına varıyor.
13-18. Aylar Dil Konuşma Gelişim Süreci
Bebeğiniz ilk kelimeyi çıkardı yeni bir şey keşfetti ve daha fazlasını yapmaya çalışacaktır. Bebeğinizin çabucak konuşmasını beklemeyin. Sözcük haznesine ayda sadece birkaç tane kelime ekleyebilir. Bebekler öncelikle isimleri tercih eder, sonra sırayla eylemler ve sıfatları telaffuz eder. Bu dönemde cümle kurmalarını beklemeyin. Onlar size isteklerini tek kelime ile anlatacak. Eğer bu dönemde hala bebeğiniz herhangi bir ses çıkartamıyorsa Gaziantep dil terapisti ne başvurmak gerekir.
Bebeğinizin anlayabileceği durumlar: Artık bebeğiniz kurduğunuz cümleleri mimiklerinizle anlamlandırabiliyor. Öncesinde bildiği “yapma, dur, haydi…” gibi kelimelere ek olaraktan ; “Hadi gel, yemek yiyelim” gibi bir cümleyi anlamlandırabilirler.
19-24. Aylar Dil Konuşma Gelişim Süreci
Araştırmalara göre bebekler yaklaşık 19-20 aylık çocuklarda "dil patlaması" yaşıyor. Aylarca konuşma konusunda yavaş ilerleme kaydeden çocuklar, birdenbire günde ortalama 9-10 kelimeyi beraber öğrenmeye başlıyorlar. Bu süreçten sonra iki veya üç kelimeyi birlikte kullanarak cümle de kuruyorlar. Çocuğunuzun bu dönemde yaptığı sevimli dil hataları sizi güldürecek. 19-24. Aylarını yaşamış çocuğunuz herhangi bir ses çıkartmıyorsa yada gelişim basamaklarına göre geride ise Gaziantep dil terapisti nden bilgi almak ve gerekiyorsa dil terapi seanslarıa başlamak gerekir.
Bebeğinizin anlayabileceği durumlar: Artık çocuğunuz söylediğiniz her şeyi dinler ve anlar. Bunları yapmakla kalmaz, konuşmalarınızı taklit ederek sizin kullandığınız kelimelerle cümleler kurar. Bunun için kelimelerinizi cümlelere dökerken dikkatli olmalısınız.
Yukarıdaki anlatılan süreçler normal bir bebeğin ortalama Dil konuşma sürecindeki gelişim basamaklarıdır. Bebeğinizin doğumdan itibaren bulunduğu ay ve gelişim basamağı incelendiğinde bu gelişim sürecinin çok gerisinde ise geç olmadan Uzman Gaziantep Dil terapisti nin çocuğunuzu değerlendirmeye alması gerekebilir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için sizi Gri Dil Konuşma Merkezimize bekliyoruz.
Dil ve Konuşma Terapisti çocuklarda ve yetişkinlerde konuşma, dil, sosyal iletişim , yutma bozukluklarını önlemek
Disleksi olan insanlar normal zekaya haizdir ve çoğu zaman düzgüsel görüşe haizdir. Duygusal destek de önemli bi