Sanat Terapisi; Duygularını yansıtmakta zorluk çeken çocukların düşüncelerini çizim, renk, sembol ya da resim gibi yardımcı unsurlarla duygu ve düşüncelerini dışa yansıtmasıdır. Çocuklarda; çekingenlik, utangaçlık, pasiflik, dikkat eksikliği, kişisel iletişim sorunu, değişim ve adaptasyon sorunları yaşayan, gelişimsel ya da bilişsel gecikmeleri olan çocuklar sanat terapisine gelerek organize olabilme ve regüle etme becerileriyle daha etkini iletişim kurabilme yetilerini arttırabilir. Çocuklar kendini ifade etmek için birtakım yollar ararlar. Çalışabilecekleri, konuşabilecekleri, bir şeyler üretebilecekleri bir alana gereksinim duymaktadırlar. Sanat etkinlikleri bu anlamda kullanabilecekleri en zevkli yoldur. Özel eğitimde sanat atölyemiz bu ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır.
Sanat etkinlikleri arasında çocuk; dinlemeyi, paylaşmayı, yeni arkadaşlıklar sıra beklemeyi ve yardımlaşmayı öğrenerek sosyal beceriyi geliştirir. Kendini ifade etmekte zorlanan, paylaşamayan, ikili ilişkilerinde zayıf olan çocuklara belirli bir süre bireysel terapi uygulanır. Ardından grup eğitiminde devam ettirilir. Özel eğitimde sanatsal etkinlikler adlı atölyemizde sanat; oyun ve müzik yoluyla özel gereksinimi bireylerle hangi aktivitelerle hangi kazanımlara erişebileceği konusunda kaynak olmak hedeflenmiştir.
Sanatsal etkinlikler sosyalleşmeye, kişiliğe ve yaratıcılığa yönelik yararlar sağlamaktadır. Fırça tutmak veya boya kalemi ile sanatsal çalışmalara katılan özel çocuklarda ince motor becerilerinin gelişmesi destek olur. Çizim, kesme, yapıştırma, boncuk yerleştirme ve benzeri işlemler görsel, mekânsal becerileri gelişmesinde katkı sağlar. Sanat etkinlikleri çocuk gelişiminin önemli unsurlarından biridir. Görsel olgunluğa ulaşmak ve takdir etmeyi öğrenmek çocuğun gelişimi için önemli olabilir. Sanat eğitiminin çocuklardaki kazanımlarını şöyle sıralayabiliriz;
Ø El, göz ve beyin koordinasyonları gelişir
Ø Çok boyutlu düşünmeyi öğrenirler.
Ø Yaptıklarıyla kendini ifade etmeyi öğrenir.
Ø Dikkat süreleri uzar.
Ø Görsel olgunluğa ulaşırlar.
Ø Seçmekten ve karar vermekten çekinmezler.
Ø Dilini geliştirir, kendini sözle ifade etmeyi öğrenir.
Ø Malzemeyi ne amaçla kullanmaları gerektiğini öğrenir.
Öğretmenin denetiminde gerçekleşen sanat etkinlikleri çocuğun kendisini ifade etmesi ve bunu bir çıkış yolu olarak görmesi çocuğa büyük bir coşku ve haz duygusu yaşatacaktır. Çocuklar kazanımları elde ederken estetik bakış açısını da ister istemez edineceklerdir. Yeter ki sanatçı duyarlılığı olan eğitimcilerin elinde doğru kazanımlarla çocuğa yaklaşılabilsin.